PécsiVízilabda

2005–2006: Újoncként a kilencedig hely a tisztes helytállásnál sokkal több

Őszinteségi hullámot színleve, kezünket a szívünkre helyezve kijelenthetjük: a pécsi vízilabdázás ob I-es bemutatkozása nem rengette meg a sportág hazai fellegvárait. De nem is volt az cél! Ennek ellenére, a PVSK-Füszért történetében fontos pillanatnak számított a Ferencváros elleni debütálás. Majd az egész szezon, ami rendkívül erős bajnokságban, néha botladozva, de sikeresen fejeződött be. A pólósok megnyerték első csatáikat, a sportág helyi képviselői helyet követeltek maguknak a honi elitben.

Pontosan 2005. október 29-ét mutatott a naptár, amikor a PVSK-Füszért alakulatát a sorsolás a nagyhírű Ferencváros uszodájába szólította. Ahol azért sok esély nem mutatkozott a pontszerzésre, ezt még némi elfogultság mellett is kijelenthetjük. A vége 12–5 lett, aki másra számított, nyilván nem lehetett tisztában az erőviszonyokkal. Talán nem érdektelen, ha lejegyezzük, kik voltak a sporttörténeti vereség cseppet sem bukott hősei: Kósz – Bóbis, Petőváry, Barba, Kéri, Kollár, Szeles. Csere: Surányi L., Horváth D., Simon, Tusa, Lukács D., Lukács G. Edző: Ambrus Tamás.

Szerencsére az első győzelemre sem kellett sokat várniuk a játékosoknak, illetve a nézőknek. A második fordulóban ugyanis a BVSC maradt alul 7–5-re az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában. Tehát bele lehetett nőni a nagyobb fürdőnadrágba is. Nem pofozógépnek mentek a legények a medencébe.

Az alapszakasz végén – egy bravúrral – még a legjobb nyolc közé is be lehetett volna kerülni, ám a meglepetés Szolnokon elmaradt (9–7). Ezért aztán következhetett a realitás. A rájátszás, méghozzá a 9–12. helyezésekért. Ami cseppet sem sikeredett rosszra. Előbb a csapat magával vitt előnyét kihasználva, a Neptun VSC-vel szemben sikerült kettős győzelemmel továbblépni. Aztán a ráadásban következhetett ismét a BVSC. Ekkor már háromszor kellett belecsobbanni a vízbe, igaz, kétszer hazai kötelek között. Az utolsó csatában sem süllyedt el az újoncok hajója (14–11), így aztán boldog volt a partraszállás.

A Magyar Kupában is akadt öt jó meccs, még a bajnokság megkezdése előtt. A negyeddöntőben azonban az Eger megállíthatatlannak bizonyult (3–9 Pécsett, illetve 24–10, Egerben). Bemelegítésnek jó volt a 2005 szeptemberi sorozatterhelés.

A 2005–2006-os évadban a PVSK-Füszért csapatában szerepeltek: Ágner Zoltán, Srjdan Barba, Bóbis Máté, De Blasio Domenico, Horváth Dániel, Kajdy Gábor, Kéri Péter, Kollár György, Krizsán Attila, Lukács Dénes, Lukács Gergely, Kósz Zoltán, Petőváry Zsolt, Simon Tibor, Surányi László, Szeles György, Tusa Márk. Edző: Ambrus Tamás.