PécsiVízilabda

2011–2012: Súlyos léket kapott a csapathajó, amelyik a tizenkettedik helyig süllyedt le

A korábbi sikerek után meglepő idényt produkált a PVSK a vízilabda ob I-ben. A mezőny tucatnyi tagot számlált a bajnokságban, s ezek közül – ahogyan mondani szokták – csontig az utolsó lett. Ami elvileg a kiesést jelentette volna, de végül a körülmények szerencsésen alakultak, ami a megmenekülést eredményezte. Mivel a szövetség felemelte a létszámot az élvonalban.

A bajnoki rajton a TEVA-Vasas vendégeskedett a baranyai megyeszékhelyen, 2011. október 1-én. A 10–13-as eredmény simán belefért a várható, vállalható kategóriába. Főleg, mert a második játéknapon, szintén hazai vizeken, sikerült legyűrni az OSC alakulatát (10–9). A bajok október 28-án kezdődtek, akkor a Szeged volt a látogató (11–18). Ettől kezdve viszont jött még tizenhárom fellépés, ami írd és mond, egy döntetlent hozott, tucatnyi bánat mellett.

A vészes széria a Kaposvár ellen szakadt meg, már 2012 márciusában, annak is a 10. napján (12–7). A jó folytatásban mégis hiába reménykedett mindenki a medencében, meg a parton, mert az elmaradt. Az alapszakasz befejeztével csupán a 9–12. helyezésért csapkodhatták a vizet a pécsiek.

Előbb, némi meglepetésre az OSC verte kétszer a PVSK-t (8–6), aztán a fontos visszavágón, pécsi pályán, hosszabbítás után 8–8-as rendes játékidőt követően, 10–11 került a jegyzőkönyvekbe, március 28-án. Ez már sok rosszat sejtetett, mert a 12. klubnak búcsúznia kellett volna a mezőnytől.

Három találkozón dőlt el, hogy a BVSC-Zugló kerülte el a bukást, ennek okán, hát kizárólagos alapon a Pécs jutott a szégyenpadra. Az utolsó ütközetben, április 15-én, a Szőnyi úton 6 gól állt szemben 5-tel, ami elkeserítő volt abban a pillanatban, amikor lejárt az évad utolsó támadóideje. Szerencsére nyár derekán érkezett a kedvező hír: az MVLSZ felemelte az ob I. létszámát, vagyis a tékozló fiúk megúszták a visszaminősítést.

A Magyar Kupában majdnem a szokásos volt a forgatókönyv, mint korábban, éveken keresztül. A nyolcaddöntőből sikerült továbblépni, csupán nem Pécsett, hanem a fővárosban, egy kétnapos, hárommeccses torna keretében, 2011. szeptember 17-én, illetve 18-án. Bár, mondjuk a harmadik csata, a Groupama-Honvéd ellen (17–4), nem számított egy zenés körmenetnek. Azután, a tét már a legjobb négy közé kerülés volt, ám a Szolnok esélyt sem igen adott. Hiszen november 4-én, az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában 7–13-ra végeztek a felek. Jó 24 órával később, már Szolnokon, 18–4-es állásnál fejeződött be az egyenlőtlen küzdelem.

A 2011–2012-es évadban, a PVSK-Füszért csapatában szerepeltek: Árki Péter, Bertha Pál Sándor, Bóbis Máté, De Blasio Domenico, Hangay Róbert, Hoppál Gergely, Katula Bence, Mirko Kozarski, Krizsán András, Lukács Gergely, Müller Máté, Joe O’Regan, Adam Scholfield, Soós Gábor, Takács János, Tihanyi Bernát. Edző: Petik Attila.