PécsiVízilabda

2008–2009: A hetedik helynél talán több is volt a csapatban, de a hajrára elfáradtak

A pécsi vízilabdázás históriáját elemezve nem mehetünk el néhány olyan tény mellett, ami a nemzeti válogatottat is érinti. A pekingi olimpián 2008-ban megint a magyarok állhattak fel a dobogó tetejére. Ez azért szinte mindent elmond a hazai bajnoki sorozat, az ob I. erejéről. Ahol a PVSK az alapszakaszban kivívott 6. hely után, a végső elszámolásban a hetedik helyen fejezte be az idényt. Ami még jobb is lehetett volna, de a „ha” a pólóban sem játszik.

A bajnoki évad 2008. október 4-én indult, hazai uszodában, az Eger ellen. A végeredmény jelzi a hevesi fölényt, hiszen 5–11 állt az eredményjelzőn a negyedik negyed befejeztével. Igaz, erre nagyjából lehetett is számítani. Az eső nyolc meccs után viszont hat siker sorakozott a vasutasok neve mellett, szóval beindult a gépezet.

Az alapszakasz 22 fellépését követően a fekete-fehérek a 6. helyen álltak. Következhetett a rájátszás, amit afféle mini bajnokságnak is emlegettek a szakemberek. Hat oda-vissza ütközetet kellett megvívni a középmezőny többi tagjával. Ebből nem a legjobban jött ki az alakulat. Hozzáértők szerint a végére mindenki elfáradt, de nem is elsősorban fizikailag, inkább szellemileg.

A záróakkord azonban mindentől függetlenül pompásan sikerült. A BVSC ellenében, vendégként, 13–14-es sikerrel tehették el a játékosok a gatyákat, meg a sapkákat száradni. Történt mindez 2008. május 20-án. Azért, hogy igyekezzünk híven rögzíteni a történteket az utókor számára is. Akadt néhány „ha” kezdetű mondat, bár könnyű belátni, azoknak sok értelme nem akadt. A póló sem olyan játék, ahol a parton kell filozófiai köröket lefutni.

A 2008-as szeptember a Magyar Kupa jegyében telt el. A pécsi nyolcaddöntőből, rendezőként egy győzelemmel, egy döntetlennel, meg egy vereséggel jutottak tovább a fiúk. A negyeddöntőben aztán megkapták a T-Mobile Honvéd alakulatát, tele olimpiai bajnokokkal. Az előzetes erőviszonyok beigazolódtak. A fővárosban, szeptember 27-én 14–9 lett a vizes labdacsata vége. A visszavágó ezek után már csak formaságnak tűnt. A vendégek 7–11-re hozták a számukra kötelezőt. Ambrus Tamás együttese pedig szégyenkezés nélkül szállhatott ki a sorozatból.

A 2008–2009-es évadban, a PVSK-Füszért csapatában szerepeltek: Ágner Zoltán, Bereczki Miklós, Bóbis Máté, Czigány Károly, De Blasio Domenico, Gárdonyi András, Hangody László, Heinrich Dávid, Jakab Dániel, Kollár György, Kovács Gábor, Krizsán András, Krizsán Attila, Lukács Gergely, Surányi László. Edző: Ambrus Tamás.